titel

blauwehorizon

Jan

De zee is altijd een inspiratiebron voor me. De verre einder, waarin de lucht overgaat in de zee, geeft me een innerlijk focus waarin al mijn 'gedoe' oplost. En muziek helpt me soms om meer bij mezelf te komen. 'Ao Longe O Mar' van Madredeus (ja, weer de zee) roept in mij een diep tijdloos eenheidsgevoel op.

In de begeleiding van veranderingsprocessen zijn er drie elementen waar ik graag mee werk; 'Moed, ruimte en verlangen'. Voor mij fungeren deze als bakens van inspiratie; ze nodigen uit om op weg te gaan en houden je daarna op koers.

Ik kwam twee mooie uitspraken van Rumi tegen die samen wel toepasselijk zijn.

 

'Both light and shadow are the dance of love'

 

 Licht en donker

 

'As you live dieper in the heart, the mirror gets cleaner and clearer.'

 

Moed is nodig om zowel je licht als je donker toe te staan. De eerste stap is het erkennen en aanvaarden van je situatie en je eigen licht en donker daarin. Om in beweging te kunnen komen is het vinden van genoeg (basis) vertrouwen belangrijk, want alleen dan ontstaat er echte bereidheid voor verandering. Dat vertrouwen onstaat op basis van innerlijke rijping en heeft zijn eigen tijd nodig. De weg daarnaar toe vereist moed; het is niet niks om jezelf en je ongemakken te beschouwen op een open en niet-oordelende manier. Ter inspiratie zie hier. Voor verandering is de moed van openheid nodig; jezelf door je innerlijke - en uiterlijke omgeving kunnen laten raken. De beweging van 'open zijn en uitreiken' afwisselen met 'gesloten zijn en terugtrekken'. In die wisselende beweging kun je zelfbewustzijn ontwikkelen en dat helpt om op weg te gaan en te blijven.

Ruimte is nodig om te kunnen experimenteren en onderzoeken. Er ontstaat ruimte voor verandering als het bekende en/of vertrouwde, dat niet meer werkt, wordt losgelaten. Op sommige momenten zijn rust en stilte nodig om ruimte te helpen creëren. Deze stilte geldt voor de uiterlijke -, maar ook voor de innerlijke wereld want dan kan een omslag ontstaan van 'doen' naar 'zijn'. De inzichten die hieruit voortvloeien zijn vaak de opmaat naar verandering en persoonlijke vernieuwing. Als metafoor gebruik ik graag 'De Zolderopruiming' om toe te lichten wat het effect is van meditatie op de ballast die je vaak al zo lang met je mee draagt. In materieel opzicht kunnen geld en tijd ruimte creëeren; denk bijvoorbeeld aan een sabattical.

Verlangen is nodig om richting te geven aan je eigen ontwikkeling. Een oorspronkelijk verlangen is een hartsverlangen en geeft voeding aan je innerlijk weten. Je eigen hartsverlangen maakt dat je vanuit eigen inspiratie acteert en niet op prikkels van buitenaf ('Be a voice; not an echo'). Als je geïnspireerd bent, komt er altijd energie vrij die je op gang helpt. Het 'willen' van iets bundelt namelijk de energie van verandering en creëert focus in je handelen. Hier is de methode 'Scheppingstijd', die je helpt om je verlangen in de wereld te zetten.

 

Toepassing

  • De training Mindfulness geeft handvatten om met je bronnen van inspiratie contact te maken. De innerlijke beleving, die hierdoor op gang wordt gebracht, helpt je verder.
  • En in een persoonlijk traject laat ik je de wijsheid van je eigen lichaam ervaren ter ondersteuning van het gaan van je eigen weg.